Kötél, hajókötél, kötelek

Kötél, hajókötél, kötelek

Kötélverő tradíció Cegléden: Kötélgyártás régen és ma

2022. június 14. - Konrad

A kötélgyártás területén a Galco Kötélgyártó és Forgalmazó Kft. 160 év tapasztalatát ötvözi a mai kor technológiájával. A Gál családban öt generáció óta apáról fiúra (sőt: lányra!) száll a kötélverő mesterség tudása és szeretete. A cég története az 1860-as évekig nyúlik vissza, amikor az Abonyból elszármazott Gaál Ferenc kötélverő mester megvetette a lábát Cegléden, ahol egy egyszemélyes műhelyben alapozta meg a családi hagyományt.

Az alapító fia, Ferenc Cegléd közismert, megbecsült polgára volt. Aktív közéleti és kulturális életet élt. Református presbiterként sokan ismerték, de híres volt sakktudásáról és a hegedűk iránti rajongásáról is. Ő még főleg az állattartáshoz szükséges köteleket készítette. Igazi látványosságszámba ment, ahogy Feri bácsi utcahosszat hajtotta "véget nem érő" köteleit, amelyek túl hosszúak voltak az udvarban épült kötélgyártó színhez. Cegléd egyik emblematikus személyisége volt. Sokan azért emlékeznek rá, mert nem volt olyan heti piaci nap, hogy ő ne lett volna jelen kis kocsijával a megszokott helyén.

A voltaképpeni Galco Kft-t ifjabb Gál Ferenc fektette le, aki Cipőfűző gyártó kisiparosként kezdte pályáját. A hetvenes években az állattartás visszaszorulásával a kézi munkára is csökkent az igény, ezért ifjabb Gál Ferenc 1971-ben megkezdte a gépesítést. A gépesítés mellett viszont fontosnak tartotta, hogy a manualitás se vesszen el, ezért a kézzel szerelt és az állattartáshoz használt kötelek, melyekben benne van elődeink tudása még mindig kínálatunk részét képezi. Lépésről-lépésre, önerőből építgette fel a kötélgyártó céget. Személyesen foglalkozott a gyártással, kitartóan bővítette vevőkörét, személyesen kereste fel jövőbeli partnereit, akik közül sokukhoz barátság is fűzte. 1992-ben A Gál és a company szóból létrehozta a Galco márkanevet, 1998-ban pedig megalapította a KFT-t.
A Galco Kft. most is 100 százalékban a család tulajdonában van. Gál Ferenc örökösei, felesége és két lánya, igazgatják. A jelenlegi Galco Kft egy olyan fél manufaktúra, ahol egy olyan szakmát oktatnak és tartanak életben, ami már nem létezik. Az évek során a cég profilja változott, igazodott a felmerülő piaci igényekhez. A termékpaletta kiszélesedett. Az első fonatolt termék, a cipőfűző mellett, megjelent rajta a milliméter vékony reluxazsinórtól a több centiméter vastagságú hajókötélig mindenféle kötéláru, amire csak szükség lehet a mindennapokban. Az egykor a családi házban üzemeltetett műhely tágas telephelyre költözött, ahol 2020 januárjában mintaboltot is nyitott. A cég Cegléden kívül Budapesten és Szegeden is üzemeltet mintaboltot, ahol szeretettel várja vásárlóit a nagykereskedőktől a magánszemélyekig.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotel.blog.hu/api/trackback/id/tr8017857565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása